Monument isoleren
Monumenten zijn uniek en veelal beeldbepalend, maar het wooncomfort sluit niet meer aan bij de huidige eisen. Deze panden gaan vaak al een paar honderd jaar mee, waardoor er overal kieren, gaten en hoekjes te vinden zijn. Het isoleren van een monument is daarom noodzakelijk. Bij het energiezuiniger maken van een monument is het belangrijk een goede balans te vinden tussen de cultuurhistorische waarde en energiebesparing.
Waarom het monument isoleren?
Monumenten zijn bijzonder en uniek, maar het wooncomfort in deze panden is veelal van mindere kwaliteit. Van oorsprong zijn monumenten meestal niet (goed) geïsoleerd. Als u aan de slag gaat met het restaureren van een monumentaal pand of woning is het dan ook verstandig om daarbij op energiebesparing te letten. Uiteraard staat hierbij het behoud van het monument voorop. Dé oplossing? Isolatie aanbrengen in bijvoorbeeld het dak, de vloeren en muren. Dit zorgt voor meer wooncomfort en een lagere energierekening! Warmteverlies vindt plaats via alle bouwdelen, maar over het algemeen verdwijnt de meeste energie via de kozijnen (30%), het dak (30%) en de vloer (5-10%). Omdat monumenten beschermd zijn, mogen deze niet zomaar geïsoleerd worden. Bekijk daarom goed welke regels gelden voor uw pand. Meer informatie over de vergunningen, het toetsen van uw monument en de financiële ondersteuning van het isoleren van een monument leest u ons blog.
Historische waarde vs. energiebesparing
Monumenten, met hun unieke karakter en geschiedenis, voldoen vaak niet aan moderne wooncomforteisen. Oorspronkelijk niet of nauwelijks geïsoleerd, vraagt hun restauratie aandacht voor zowel behoud als energiezuinigheid. Isolatie speelt hier een cruciale rol, vooral in het dak, de muren en de vloeren, en leidt tot meer comfort en een lagere energierekening. Het merendeel van de energie gaat vaak verloren via de kozijnen (30%), het dak (30%) en de vloer (5-10%).
Geschikte isolatiematerialen voor een monument isoleren
Voor het respectvol isoleren van monumenten biedt SuperFOIL diverse meerlaagse, hoogwaardig reflecterende monument isolatiefolie, beschikbaar in zowel dampdichte als damp-doorlatende varianten. Deze materialen zijn specifiek ontworpen om te voldoen aan de strenge eisen voor monumenten, waarbij de focus ligt op het minimaliseren van impact op de structurele en esthetische integriteit van het pand.
Duurzaamheid en energieverbruik
Correct aangebrachte isolatie in monumenten kan het energieverbruik significant verlagen en de duurzaamheid van het pand verbeteren. Door warmteverlies te minimaliseren, draagt isolatie bij aan een duurzamere exploitatie van het gebouw, met minder afhankelijkheid van externe energiebronnen.
Financiële ondersteuning en subsidies
Gezien de extra uitdagingen bij het isoleren van monumenten, zijn er diverse subsidieregelingen en financiële steunprogramma’s beschikbaar. Deze zijn ontworpen om eigenaren te ondersteunen in hun inspanningen om deze historische gebouwen energiezuiniger te maken.
De beste methode voor monument isoleren
Voor het isoleren van het dak, de vloer of muren van uw monument hebben wij diverse SuperFOIL isolatiefolies. De meerlaagse hoogwaardig reflecterend isolatiefolie wordt zowel in een dampdichte als een damp-doorlatende uitvoering aangeboden. Onze isolatiefolie is opgenomen in de databank van de overheid, voorzien van CE keurmerk en gecontroleerde gelijkwaardigheidsverklaring ISSO. Bekijk hier een video van monument isolatie in het klooster Koningsoord.
Wilt u weten welk isolatiemateriaal het meest geschikt is voor de isolatie van uw monument? Neem contact met ons op en wij helpen u graag. Meer weten over monument isolatie? Download onze brochure.