Welke vorm van isolatie is geschikt voor gevelisolatie?
Bij gevelisolatie wordt er een onderscheid gemaakt tussen de muur van binnenuit of vanaf buiten te isoleren. Bij het kiezen voor gevelisolatie zijn er een aantal mogelijkheden betreft isolatie.
Wanneer kiezen voor isolatiefolie?
Bij gevelisolatie is het verstandig om eerst een vergunningcheck te doen. Het aangezicht van een woning mag namelijk niet zomaar veranderen. Wanneer dit door de woningeigenaren gedaan is, kan er gestart worden met de isolatie. Isolatiefolie kan bij een spouwmuur niet gebruikt worden, hiervoor zou er een nieuwe muur gebouwd moeten worden. Bij oudere woningen zonder spouwmuren is isolatiefolie wel een goede oplossing. Ook bij nieuwbouw is isolatiefolie een ideale oplossing. Een groot voordeel van isolatiefolie is, is dat dit dunner is dan traditionele dikke isolatiematerialen. Hierdoor is het mogelijk om de woonruimte groter te maken.
Buitenmuur vanaf buiten isoleren
Een buitenmuur isoleren gebeurt grotendeels met kunststof isolatieplaten, voorbeelden hiervan zijn EPS, PIR en XPS. Vooral PIR en XPS zijn geschikte isolatieplaten voor muren. In onze vorige blog over de beste isolatiematerialen kunt u hier meer over lezen.
Een combinatie met damp-open SF19BB of SF40BB geeft uw gevel een stuk extra isolatiewaarde.
Gevelisolatie bij houtskeletbouw
Bij houtskeletbouw wordt het isolatiemateriaal tussen de houten draagstructuur geplaatst. Hiervoor wordt vaak glaswol of steenwol gebruikt. Aan de binnenkant van de wanden kan er ook gekozen worden voor dampdichte folies, zoals SF19+, SF40 of SF60. In een eerdere blog hebben wij uitgelegd in welke situatie u voor een dampdichte folie kiest. Met deze folies voorkomt u condensvorming en uiteindelijk schimmel of rotting.
Welke folie kies ik?
Heeft u tussen de 45 mm en 85 mm ruimte tussen de stenen muur en de wand aan de binnenkant? Dan kiest u voor onze dunste dampdichte folie, de SF19+. Heeft u tussen de 85 mm en 105 mm ruimte? Isoleer de ruimte dan met de SF40 isolatiefolie. Indien u tussen de 105 mm en 155 mm ruimte heeft, kunt u het beste kiezen voor de SF60. Bij het kiezen voor SF40 of SF60 bij een renovatie kunnen woningeigenaren ook nog gebruik maken van de ISDE subsidieregeling.
De volgorde van aanbrengen
De optimale isolerende werking wordt verkregen bij de volgende opbouw:
(van buiten naar binnen)
- Bestaande muur
- Verticale regels
- SuperFOIL SF19+, SF40 of SF60 (samengedrukt op kruispunt van regels)
- Horizontale regel
- Afwerkingsplaat (multiplex of gipsplaat)
Lees meer over de toevoeging van isolatiewaarde per isolatiefolie in onze vorige blog: Hoe isoleer ik mijn muur of wand?
Technisch advies nodig?
Heeft u na het lezen van deze blog technisch advies nodig over gevelisolatie of heeft u hulp nodig bij het bestellen van de juiste folies? Neem contact met ons op, wij geven u graag isolatie-advies!