Waar moet u op letten bij het kopen van isolatiefolie?
U heeft een isolatieproject en begint vol goede moed aan uw (online) zoektocht naar isolatiemateriaal. En vervolgens ziet u door de bomen het bos niet meer. Zoveel verschillen in soorten materiaal en eigenschappen, we begrijpen dat u niet meer weet waar en wat u zoeken moet. Wij helpen u graag een handje.
Het keurmerk
Zorg er in de eerste plaats voor dat u folie koopt dat voorzien is van het CE-keurmerk en een gecontroleerde gelijkwaardigheidsverklaring ISSO. Daarnaast is het belangrijk dat de folie is opgenomen in de databank van de overheid. Zo weet u zeker dat de isolatiefolie voldoet aan alle strenge (bouw)eisen.
Kies het juiste type folie voor de te isoleren oppervlakte
Elke oppervlakte vereist een ander type isolatiefolie. Kijk daarom goed welke folie bij uw project past. Komt u er niet uit? Wij hebben het op een rijtje gezet. Kies op toepassingen-pagina welk deel van de woning u wilt isoleren, en u ziet direct welk type isolatiefolie u nodig heeft.
Let op de Rd- en Rc-waarde
De meest gebruikte isolatiewaarden zijn de Rc- en Rd-waarden. De Rd-waarde is de warmteweerstand van een bepaald isolatiemateriaal en geeft dus het isolerend vermogen van de isolatiefolie aan. Hoe hoger het getal, hoe beter de warmteweerstand, en dus de isolatiewaarde is.
De Rc-waarde is de warmteweerstand (en dus het isolerende vermogen) van de gehele constructie, bijvoorbeeld een schuin dak of een vloer. Ook voor de Rc-waarde geldt: hoe hoger het getal, hoe beter de warmteweerstand, en dus de isolatiewaarde is.
Damp-open of dampdichte folie?
Zorg dat u hier de juiste keuze maakt, dat bespaart een hoop problemen! Damp-open isolatiefolie beschermt de folie tegen vocht van buitenaf en zorgt ervoor dat vocht uit de constructie, naar buiten kan. Damp-open folies worden altijd geplaatst aan de koude kant van een constructie, de buitenzijde. Bijvoorbeeld tussen de (dak)bedekking en ander eventueel bestaand isolatiemateriaal.
Dampdichte folie gebruikt u wanneer u wilt voorkomen dat vocht van het binnenklimaat, de koudere bovenliggende constructie bereikt. Denk bijvoorbeeld aan de badkamer, waar veel vocht ontstaat door het douchen.
Lees in deze blog alles over het verschil tussen damp-open en dampdichte folie.
Heeft u meer advies nodig? Neem dan contact met ons op. Wij beantwoorden graag al uw isolatievragen!