Snel verduurzamen met dakisolatie aan de binnenzijde van uw dak
De forse toename in de energiekosten heeft ervoor gezorgd dat veel mensen hun woning zijn gaan isoleren. Dakisolatie is vaak de eerste en meest effectieve vorm van isolatie, omdat de meeste warmte het huis via het dak verlaat. Heeft u een woning met een schuin of hellend dak? Dan kunt u uw woning relatief snel voorzien van dakisolatie aan de binnenzijde.
Dakisolatie aan de binnenzijde, wat levert dat op?
Om de energierekening zo laag mogelijk te houden zoek je naar een relatief snelle oplossing die u veel geld bespaart. Maar wat levert het isoleren van uw dak van binnenuit eigenlijk op?
Uitgaande van een doorsnee hoekwoning kunt u met goede dakisolatie ruim 420 m3 gas per jaar besparen. Met de huidige gasprijzen van ruim 3 euro per m3 bespaar je hier al snel ruim 1250 euro mee. Besteedt u de werkzaamheden uit aan een specialist? Dan kost de dakisolatie aan de binnenzijde van uw dak u ongeveer 3000 euro (inclusief ISDE-subsidie).
Gaat u zelf isoleren? Dan betaalt u alleen de isolatiematerialen. De kosten hiervoor zijn afhankelijk van het materiaal dat u kiest, maar gemiddeld liggen de kosten dan tussen de 1400 en 1800 euro.
Zelf uw dak isoleren vanaf de binnenzijde
Bent u van plan uw schuine of hellende dak zelf van binnenuit te isoleren? Laat u dan goed adviseren en volg in ieder geval onderstaand stappenplan:
- Onderzoek eerst welk materiaal er in uw dak zit
- Kies het materiaal waarmee u wilt isoleren
- Volg de voorschriften die horen bij het isolatiemateriaal dat u gebruikt
- Zorg dat u kieren en naden goed bedekt en de isolatie naadloos aan de binnenzijde van uw dak aanbrengt
- Zorg altijd voor een overlap van ongeveer 20 cm met de volgende plaat of laag
- Werk de isolatie netjes af met gipsplaten, houten schroten of kant-en-klare isolatieplaten
Bekijk hier meer informatie over dakisolatie en het isoleren van uw dak vanaf de binnenzijde.
Dakisolatie binnenzijde vs. dakisolatie buitenzijde
Een schuin dak kan zowel aan de binnenzijde als aan de buitenzijde worden geïsoleerd. Een belangrijk verschil is dat isoleren aan de buitenzijde een stuk gevaarlijker is dan aan de binnenzijde. U moet het dak op om het dak vrij te maken en de isolatie onder uw dakpannen te plaatsen. Een groot voordeel van isoleren aan de buitenzijde is dat u minder last heeft van ruimteverlies op zolder.
Bij het isoleren van uw dak van binnenuit moet u dus goed opletten op de dikte van de isolatie. Doet u dat niet en kiest u voor het gemak voor dikke platen, kunt u maar zo 15 tot 20 cm in hoogte inleveren. En dat merkt u, zeker als u dagelijks op zolder werkt, speelt of slaapt.
Gebruikt u uw zolder enkel voor opslag en kunt u uw zolder afsluiten met een luik? Dan kunt u er ook voor kiezen om uw zoldervloer te isoleren. De besparing is ongeveer gelijk aan het isoleren van uw dak aan de binnenzijde, maar u heeft minder materiaal nodig.
Subsidie voor dakisolatie aan de binnenzijde
Welke vorm van isolatie u ook kiest, u komt in aanmerking voor de ISDE-subsidie die de RVO uitkeert aan bewoners als zij ten minste 2 energiebesparende maatregelen laten uitvoeren. Naast het isoleren van uw dak van binnenuit kunt u er ook voor kiezen om muurisolatie of vloerisolatie uit te voeren of een ander soort maatregel zoals het plaatsen van een warmtepomp of zonneboiler.
En dat lonkt. Want wist u dat u tot wel 38 euro per vierkante meter isolatie kunt terugkrijgen? De precieze voorwaarden voor deze subsidie staan uitgebreid uitgelegd op de website van Rijksoverheid.
Onze SuperFOIL producten zijn voorzien van een officiële meldcode waarmee u eenvoudig uw subsidieaanvraag kunt indienen. Een overzicht van onze goedgekeurde producten met meldcodes vindt u hier.
Vragen over uw dakisolatie?
Bekijk onze producten voor dakisolatie en de prijzen per m2. Daarnaast helpen onze specialisten u natuurlijk graag om de juiste producten voor u te selecteren en een nauwkeurige berekening op maat te maken.