De beste isolatie voor uw zolderdak
Uw energierekening is flink omhoog geschoten en u wilt liever gisteren dan vandaag starten met het verbeteren van uw isolatie. Maar waar begint u? Waarom niet op zolder? Met zolderdak isolatie bespaart u tot wel 1400 m3 gas per jaar en bovendien is de montage van isolatie op uw zolderdak is heel eenvoudig.
De voordelen van zolderdak isolatie
Een slecht geïsoleerde woning verliest ruim 30% van de warmte via het dak. Door uw zolderdak goed te isoleren bespaart u dus aanzienlijk op uw energierekening. Met de huidige energietarieven scheelt dit u al gauw tussen de 1200 en 1500 euro per jaar.
Maar er zijn meer voordelen. Goede zolderdak isolatie verhoogt het wooncomfort in zowel de winter als de zomer aanzienlijk.
- Zolderdak isolatie zorgt ervoor dat het dak lucht-, wind- en waterdicht is
- Zolderdak isolatie zorgt ervoor dat in de winter warmer is en in de zomer koeler
- Zolderdak isolatie zorgt ervoor dat uw zolder kan worden gebruikt als volwaardige woonverdieping
- Zolderdak isolatie zorgt ook voor akoestische isolatie, waardoor u minder last hebt van geluiden van buiten (treinen, druk verkeer, etc.)
- Zolderdak isolatie verhoogt de waarde van uw gebouw of woning
- Zolderdak isolatie zorgt ervoor dat u minder CO2 uitstoot
Welk isolatiemateriaal kan ik het beste gebruiken?
Als u gaat isoleren kunt u over het algemeen kiezen tussen minerale wol, kunststof (platen of pur) of folie. Ieder materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen als het gaat om de isolatiewaarde, dampdichtheid, luchtdichtheid en geluidsdichtheid.
De bekendste isolatiematerialen voor zolderdak isolatie zijn:
- Dampdichte isolatiefolie
- Dampopen isolatiefolie
- Glaswol
- Steenwol
- Minerale wol platen
- PIR- en PUR-platen
- XPS-platen
- EPS-platen
- Vlasplaten
Zelf uw zolderdak isoleren
De meeste doe-het-zelf reclames voor isolatie laten beelden zien van de zolder. Het klopt inderdaad dat dakisolatie aan de binnenkant een stuk eenvoudiger uit te voeren is dan dakisolatie aan de buitenkant. We noemen dit ook wel koud dak isolatie vs. warm dak isolatie, refererend aan of de isolatie aan de koude of warme kant van de dakconstructie geplaatst wordt.
Met onderstaand stappenplan is het in principe mogelijk om uw zolderdak zelf te isoleren:
- Onderzoek eerst goed welk materiaal er in uw dak zit
Zit er nog geen bestaand isolatiemateriaal? Dan kunt u direct starten. Zit er al wel folie of ander materiaal onder uw dak? Laat een bouwkundige inspecteren wat de staat van de isolatie is. - Kies het isolatiemateriaal waarmee u wilt isoleren.
Kijk hierbij vooral naar de beschikbare ruimte, gebruiksgemak en het Rd-resultaat dat u behaalt. - Let goed op de voorschriften die horen bij het isolatiemateriaal dat u gebruikt.
Bij minerale wol dient u handschoenen, lange mouwen en een mondkapje te dragen. De vezels kunnen zorgen voor irritatie. - Zorg dat u kieren en naden goed bedekt en de isolatie naadloos op uw zolderdak aanbrengt.
Zorg daarom altijd voor een overlap van ongeveer 20 cm. - Plaats het materiaal zo dat de dampremmende laag aan de binnenkant zit.
Gebruikt u gipsplaten om het zolderplafond af te werken? Plaats de dampremmende laag dan tussen het isolatiemateriaal en de gipsplaat. Als u SuperFOIL isolatiefolie gebruikt hoeft u er alleen voor te zorgen dat u de juiste kant boven plaatst. Dit wijst zich vanzelf. - Werk de isolatie netjes af met gipsplaten, houten schroten of kant-en-klare isolatieplaten.
Heeft u vragen over dit stappenplan? We adviseren u graag over uw isolatieklus. Neem gerust contact op met onze specialisten.
Voelt u zich hier niet comfortabel bij? Besteed het dan uit aan een specialist. Bij een gemiddelde hoekwoning kost u dit tussen de 4000 en 5000 euro, inclusief isolatiemateriaal.
Zolderdak isolatie verbeteren
Als u in een huis woont dat is gebouwd na 1970 is de kans groot dat er al een vorm van isolatie onder uw dak aanwezig is. Van hele hoge kwaliteit was deze beginnende isolatie echter niet (vaak 3-5 cm). Als u de isolatie op uw zolderdak wilt verbeteren, kunt u ervoor kiezen om extra isolatie toe te voegen of om de bestaande isolatie helemaal te verwijderen en opnieuw te beginnen.
Handig om te weten:
- Voor een Rc van 4,0 heeft u een isolatielaag van tussen de 10 en 15 centimeter nodig (afhankelijk van de kwaliteit);
- Voor volledig energieneutrale woningen heeft u een Rc van tussen de 6,0 en 10,0 nodig.
Let op: energieneutraal wonen is met een enkel isolatie vrijwel onhaalbaar. Maar door verschillende energiebesparende maatregelen te combineren is het mogelijk. Zo kunt u naast vloerisolatie, muurisolatie en dakisolatie ook kiezen voor drievoudig glas, een (hybride) warmtepomp en zonnepanelen.
Vragen over zolderdak isolatie?
Bekijk onze producten en de prijzen per m2. Daarnaast helpen onze specialisten u natuurlijk graag met deskundig projectadvies en een berekening op maat.