3 slimme manieren om uw binnenmuren te isoleren
Het isoleren van uw binnenmuren is een efficiënte manier om de energiekosten van uw woning te verlagen en het leefklimaat te verbeteren. In de winter én in de zomer, want goede muurisolatie zorgt er ook voor dat u het binnen koel kunt houden. We laten u graag zien op welke verschillende manieren u uw binnenmuren kunt isoleren en welk materiaal daarvoor het meest geschikt is.
Uw binnenmuren isoleren met een voorzetwand
Als uw woning beschikt over een spouwmuur, is het raadzaam om eerst spouwmuurisolatie te plaatsen. Heeft uw woning geen spouwmuur of wilt u de isolatie van uw spouwmuur graag verbeteren, dan kunt u uw binnenmuur het beste isoleren met een voorzetwand.
Isoleren met een voorzetwand is relatief eenvoudig. Een voorzetwand is een houten of metalen constructie die voor de binnenmuur wordt geplaatst en is verankerd in de draagmuur. In de ruimte tussen de voorzetwand en de binnenmuur kan isolatiemateriaal worden geplaatst. Met een eenvoudige gips- of spaanplaat werkt u de wand vervolgens netjes af.
De kosten voor het isoleren van de binnenmuren met een voorzetwand zijn relatief beperkt. Als u de voorzetwanden zelf plaatst, bent u alleen de kosten voor isolatiemateriaal kwijt, vaak minder dan 1000 euro. Daar tegenover staat een kostenbesparing van ruim 600 euro (200 – 400 m3 gas) per jaar.
De voor- en nadelen van isoleren met voorzetwand
Isoleren met een voorzetwand lijkt ideaal om uw isolatie een extra boost te geven. Maar aan iedere ingreep kleven ook een aantal aandachtspunten. We hebben de voor- en nadelen voor u op een rij gezet:
De voordelen van isoleren met voorzetwand
- Snelle manier om muurisolatie te verbeteren
- Aangenaam binnenklimaat
- Extra geluidsdemping
- Vrije keuze in isolatiemateriaal
- Mooie manier om beschadigde muren weg te werken
- Meestal geen vergunning nodig
Nadelen van isoleren met voorzetwand
- Verlies van ruimte in uw woon- of slaapkamer
- Opnieuw leggen van bekabeling en elektriciteit
- Je hebt een dampremmende laag nodig tegen de koude kant van de muur*
*Onze SuperFOIL isolatiefolie beschikt over een dampremmende laag geïntegreerd in de isolatiefolie.
Een binnenmuur isoleren met metal stud scheidingswand
Een ander belangrijk element van binnenmuur isolatie is geluidsdemping. Vaak worden twee afzonderlijke ruimtes binnen één woning geïsoleerd om meer geluidswering en privacy te garanderen. Met een scheidingswand creëert u bovendien eenvoudig een nieuwe indeling in uw woning of pand. Dit kunt u bijvoorbeeld doen als u een zolderruimte wilt verdelen in twee gelijkwaardige slaapkamers. Ook dan is geluidsdemping een belangrijke voorwaarde.
Het isoleren van een scheidingswand is niet ingewikkeld en wordt vaak uitgevoerd met zogeheten metal stud wanden. Een metal stud wand bestaat uit een groot metalen geraamte, een extreem stevige constructie. De ruimte tussen de profielen wordt opgevuld met isolatiemateriaal, waarna de hele constructie strak wordt afgewerkt met gips- of spaanplaten.
Isoleren met een metal stud scheidingswand is bijvoorbeeld een ideale oplossing voor:
- Studentenhuizen
- Sociale huurwoningen
- Seniorenwoningen
Binnenmuur isoleren met kant-en-klare isolatieplaten
Naast een voorzetwand of scheidingswand kunt u natuurlijk ook kiezen voor kant-en-klare isolatieplaten. Dit zijn gipsplaten of spaanplaten (zogeheten multipor platen) met isolatie die rechtstreeks op de muur geplaatst kunnen worden.
Voordeel van deze methode is het gebruiksgemak en de snelheid. Nadeel is dat deze manier vaak niet de hoogste isolatiewaarde kan worden behaald, waardoor de energiebesparingen minder groot zijn. Bovendien moet u er altijd voor zorgen dat uw beschadigde muren eerst egaal gemaakt worden, voor de platen gemonteerd kunnen worden.
Welk isolatiemateriaal moet ik gebruiken?
Het grote voordeel van het isoleren van uw binnenmuren met een voorzetwand of scheidingswand, is dat u een ruime keuze heeft uit het isolatiemateriaal dat u kunt gebruiken. U kunt kiezen voor verschillende soorten minerale wol (steenwol of glaswol), EPS, PIR of PUR. Nadeel van deze materialen is dat ze niet zo eenvoudig om maat te knippen of te snijden zijn en je leidingwerk en elektra vaak opnieuw moet aanleggen.
Kiest u voor SuperFOIL isolatiefolie, dan kiest u voor een robuuste, energiebesparende folie die niet alleen gemakkelijk te monteren, u kunt bovendien eenvoudig om leidingwerk en elektra heen isoleren. Dit scheelt u veel extra werk.
Meer weten over het isoleren van uw binnenmuren?
We denken graag met u mee over uw uitdaging. Zo kunnen wij u gericht adviseren over de beste isolatiefolie voor uw binnenmuur.
Bekijk onze producten en de prijzen per m2 of neem vrijblijvend contact met ons op.