Wat is het verschil tussen damp-open en dampdichte isolatiefolie?
Gaat u binnenkort beginnen met het isoleren van uw huis en twijfelt u over de keuze tussen damp-open (dampdoorlatende) en dampdichte (dampremmende) folie? U bent niet de enige. Deze vraag wordt vaak gesteld door onze klanten. Daarom willen we in dit artikel graag de belangrijkste verschillen tussen deze twee soorten folies uitleggen.
Wanneer moet u damp-open folie gebruiken?
Damp-open folie, ook bekend als dampdoorlatende folie, wordt altijd aan de koude zijde van een constructie geplaatst, wat meestal de buitenzijde is. Dit geldt bijvoorbeeld voor de ruimte tussen de dakbedekking en ander eventueel aanwezig isolatiemateriaal. Damp-open isolatie zorgt ervoor dat de constructie, inclusief de onderliggende isolatie, warmer wordt, waardoor vocht kan verdampen. De damp-open isolatiefolie heeft als functie om vocht vanuit de constructie naar buiten af te voeren en tegelijkertijd te voorkomen dat vocht van buiten naar binnen komt.
Kort gezegd, het belangrijkste doel van damp-open isolatiefolie is om de onderliggende isolatie te drogen en te beschermen tegen vocht van buitenaf, waardoor het materiaal in goede staat blijft en zijn isolerende eigenschappen behoudt.
Wanneer dampdichte folie gebruiken?
Dampdichte isolatiefolie, ook bekend als dampremmende folie, wordt toegepast wanneer u wilt voorkomen dat vocht uit het binnenklimaat de koudere (bovenliggende) constructie bereikt. In een woning is er veel waterdamp, afkomstig van activiteiten zoals koken, douchen en ademen. Zolang de binnentemperatuur hoog genoeg is, blijft dit vocht in dampvorm. Echter, op koudere plekken zoals zolders, kelders en delen zoals deurgrepen, kozijnen en slecht geïsoleerd glas, kan condensatie optreden. Dit fenomeen kan ook voorkomen binnen de constructie, achter het isolatiemateriaal, waar vocht en schimmels zich kunnen ontwikkelen, wat zowel ongezond als schadelijk is voor de constructie.
Dampdichte isolatiefolie voorkomt dat de vochtige lucht doordringt naar plaatsen waar condensatie kan optreden. Hierdoor wordt de constructie en de isolatiefolie beschermd tegen vocht, wat resulteert in een behoud van de constructie en de isolatiewaarde. Voor de beste resultaten wordt aanbevolen om dampdichte isolatiefolie aan de warme zijde van de constructie te installeren, om zo vochtige lucht tegen te houden.
Waar u op moet letten
Bij het aanbrengen van dampdichte isolatiefolie is het essentieel om een overlapping van minimaal 5-10 cm te creëren en de naden zorgvuldig af te plakken met gewapende Supertape Zilver. Ook langs randen en aansluitingen met kozijnen dient een dampdichte afsluiting te worden gerealiseerd om te voorkomen dat vochtige lucht het koude gedeelte van de constructie bereikt.
Bij damp-open isolatiefolie is het van belang om ervoor te zorgen dat er geen vocht of water kan binnendringen. De overlapping van 5-10 cm met de kleefstrip en eventueel gewapende Supertape Transparant draagt bij aan dit vochtwerende effect. Het correct toepassen van de folie zorgt voor optimale prestaties en een gezonde isolatieomgeving.
In conclusie, het maken van de juiste keuze tussen damp-open en dampdichte isolatiefolie is afhankelijk van uw specifieke isolatiebehoeften en de locatie waar deze wordt toegepast. Het correct installeren van de gekozen folie is van vitaal belang om optimale isolatieprestaties te bereiken en vochtproblemen te voorkomen.